Fonds 023 - Budapesti Egyetemi Atlétikai Club (BEAC)

Identity area

Reference code

HU ELTEL VIII.I.023

Title

Budapesti Egyetemi Atlétikai Club (BEAC)

Date(s)

  • 1912-1956; 2001-2006 (Creation)

Level of description

Fonds

Extent and medium

0,36 ifm
3 doboz

Context area

Name of creator

(1898-)

Administrative history

A Budapesti Egyetemi Atlétikai Club 1898. november 5-én alakult meg. 1901 szeptemberében nyitották meg a BEAC lágymányosi sporttelepét. 1945-től a romokban heverő sporttelep újjáépítése után két szakosztállyal indult újra az egyesület élete. Az 1948/49-es tanévben a hallgatók fokozott sportigényére és az élsporttal szembeni állásfoglalásra hivatkozva megszüntették az egyesületet. 1951-ben az országos jellegű főiskolai egyesület, a Haladás SE keretében alakult meg az ELTE-n belüli sportszakosztály, mely 1956 végén bomlott fel. 1957-ben az Egyetem kezdeményezésére alakult újjá a BEAC. 2009-től önálló egyesületként működik, amely továbbra is szoros kapcsolatban áll az egyetemmel.

Name of creator

(1907-)

Administrative history

A MFSSZ megalakulása az 1906-1907. évi atlétikai-torna „háborúval” kezdődött, amelynek célja az volt, hogy a hallgatók saját egyetemi sportegyesületekben sportoljanak. Azonban ezek a folyamatok nem nyerték el a MASZ és az MLSZ tetszését, ezért akadályozni próbálták az egyetemi sportegyesületek autonómiáját. A MASZ atlétikai klubként kezelte a BEAC-ot, nem sportszövetségként. Ennek következtében az egyetemi és főiskolai sport klubok a BEAC kezdeményezésével alapították meg a Magyar Főiskolai Sportszövetséget 1907-ben. Megalakulásával a világ második és Európa első országos főiskolai sportszervezete lett. Elsődleges feladatának az egyes új sportágak meghonosítását, az egyetemista sportolók, az egyetemi klubok érdekvédelmét és az egyetemek és főiskolák testneveléssel és sporttal kapcsolatos szemléletének a formálását tartotta.

Archival history

Immediate source of acquisition or transfer

Az iratanyag 20. századi része feltehetően sz 1970-es évek elején került a levéltárba.

Content and structure area

Scope and content

A fond három szervezet iratait tartalmazza: Budapesti Egyetemi Atlétikai Club (BEAC) iratai, a Bölcsészkari Haladás SE iratai és a Magyar Főiskolai Sportszövetség iratai.
A BEAC iratai 1912-1935, illetve 2001-2006 között keletkeztek. A 20. századi iratok főleg a Rektori Hivataltól átvett serleg adományozásokról szólnak, a 21. századi iratok pedig a Rektori Hivatalban keletkezett, BEAC-al kapcsolatos szerződések másolatai.
A fond második része a Bölcsészkari Haladás SE iratai. Az állag gazdasági iratokat tartalmaz, elsősorban költségvetéseket.
A harmadik állagban a Magyar Főiskolai Sportszövetség iratai vannak. A szövetség 1916-1929 közti iratai legfőképp az egyetemek és főiskolák kötelező testnevelés óráinak bevezetésével kapcsolatosak.

Appraisal, destruction and scheduling

Accruals

Iratanyag jövőbeni estleges gyarapodása várható.

System of arrangement

Conditions of access and use area

Conditions governing access

Az iratanyag 20. századi része korlátozások nélkül kutatható. A 2000 után keletkezett iratok csak külön engedéllyel kutathatók.

Conditions governing reproduction

A másolatkészítést csak eseteként az anyag fizikai állapota korlátozhatja.

Language of material

  • Hungarian

Script of material

Language and script notes

Physical characteristics and technical requirements

Az iratanyag savmentes levéltári dobozokban található. Az iratok nagyobb része savasodás következtében törékeny, így fokozottan érzékeny a mechanikai sérülésekre.

Finding aids

A fond részletes ismertetése az ELTE repertóriumában található: https://library.hungaricana.hu/hu/view/ELTE_Tort_10/?pg=242&layout=s

Allied materials area

Existence and location of originals

Az iratanyag 2001-2006 közti fénymásolt iratainak eredeti példányai a Rektori Hivatal anyagában találhatók.

Existence and location of copies

Nem készült, illetőleg nem ismert.

Related units of description

ELTEL VIII.I.001 – Rektori Hivatal

Related descriptions

Publication note

Kutassi László: 100 éves a Budapesti Egyetemi Atlétikai Club. Budapest, 2001. (https://adt.arcanum.com/hu/view/Sportkonyvek_0845/?pg=0&layout=s)

Notes area

Alternative identifier(s)

Access points

Subject access points

Place access points

Name access points

Genre access points

Description control area

Description identifier

Institution identifier

Rules and/or conventions used

Status

Level of detail

Dates of creation revision deletion

Language(s)

Script(s)

Sources

Archivist's note

  1. március 4.

Accession area

Related subjects

Related people and organizations

Related genres

Related places